Sønderjylland
- i korte træk
Tilbage til forsiden!

Sønderjylland er den sydligste del af Jylland, og det eneste sted i Danmark, man kan komme til et andet land fra, uden at skulle sejle eller køre over en bro.
Grænsen har ikke altid været, hvor den er i dag. Danmark har været i krig med Tyskland om grænsen flere gange.
Sønderjyllands historie er derfor en del anderledes end historien for andre dele af Danmark.

1:
Steder i Sønderjylland
2:
Sønderjylland er blandt andet kendt for
3:
Sønderjyllands dannelse
4:
Nogle af dyrene i Sønderjylland
5:
Byer i Sønderjylland
6:
Kendte fra Sønderjylland
7:
Fremmedsprog og egen ambassade
9:
Egnsretter
10:
Lidt historie

Steder i Sønderjylland
Til toppen
Hvad er Sønderjylland blandt andet kendt for?
Sønderjylland er kendt af mange som et sted man kører igennem, når man skal på ferie - eller på grænsehandel efter slik og sodavand i Tyskland.
Men det var også her, Guldhornene blev fundet. Nærmere betegnet i Gallehus ved Tønder. Det første horn blev fundet i 1639. Det andet i 1734. De blev senere stjålet både originalerne og et par gange også i kopiform.

Digerne ved Vadehavet sikrer det vestlige Sønderjylland mod flod. Der er tidevand ved Vadehavet med seks timers mellemrum. Lavvande kaldes ebbe, højvande kaldes flod. Der er normalt 1 til 1,5 meters forskel, men i 1981 steg vandet under en storm med 5 meter, så derfor er digerne af stor betydning.

Danfoss er en af Danmarks største virksomheder og ligger på Nordals. Den har afdelinger mange andre steder i Danmark og rundt om i verdenen. Produktionen handler blandt andet om køle- og varmeautomatik. F.eks. er termostaten hjemme på radiatoren med stor sandsynlighed et Danfoss-produkt.

Christiansfeld blev grundlagt af indvandrere, som kom til Danmark i 1768. De bryggede øl, lavede pølser, ure og ikke mindst de berømte honningkager fra Christiansfeld.

Til toppen
Dannelsen af Sønderjylland
Danmarks har flere gange været dækket af kilometertykt is, de såkaldte istider. De seneste to gange, vi har haft istid, dækkede isen imidlertid ikke dele af det vestlige Sønderjylland.
I den østlige del nåede isen frem, og her er der i dag bakket moræne landskab.
Da isen smeltede for 13.000 år siden løb smeltevandet mod vest og medførte mængder af sand og grus. Det lagde sig fladt ud over det meste af Sønderjylland og skabte en stor hede.
Ude mod vest har tidevandet (ebbe og flod) aflejret land i Vadehavet. Det er marsken. Der er derfor stor forskel på landskabet i Sønderjylland fra bakker og dybe fjorde mod øst og flad hede og ingen fjorde mod vest.
Til toppen
Dyr i Sønderjylland
Der er et meget imponerende dyreliv i Vadehavet, men det kan man ikke umiddelbart se. For det drejer sig om millioner af små dyr og planter, der lever i det lave vand.
De er bunden af fødekæden, som fortsætter med dyr som sandorm, der igen er lækker føde for fugle. De bruger Vadehavet som et stort spisekammer.
Forår og efter kommer tusinder af stære til marsken. Om aftenen samles de i store flokke og går til ro i sivskovene. Når de flyver i flok i den nedgående sol, taler man om "Sort Sol", der er et usædvanligt betagende syn.
Millioner af trækfugle æder sig fede på de store græsmarker i området. Én af dem er bramgåsen, som flyver direkte til Sibirien uden at spise undervejs.
Nye dyrearter er på vej til Danmark fra Europa. Det er mest insekter, men også store fugle som traner og ørne. Og så forvilder et vildsvin sig til tider ind i Danmark.
Til toppen
Byer i Sønderjylland
Haderslev har omkring 31.000 indbyggere og ligger i bunden af Haderslev Fjord. Byen har en stor domkirke omgivet af fine, gamle huse. Byen har metalindustri og en kendt pølsefabrik. Og så laves der Pip-øl på det lokale bryggeri Fuglsang.
Sønderborg har også omkring 31.000 indbyggere. Byen ligger ved Alssund, som adskiller Als fra Jylland. Byen er vokset op om en borg fra omkring år 1200. Sønderborg har mange skoler og fabrikker. Her er en afdeling af Syddansk Universitet, Alsion, som har en af Europas bedste koncertsale.
Aabenraa har 22.000 indbyggere og ligger ved Aabenraa Fjord. Byen opstod omkring et fiskerleje fra 1100-tallet. Der er syv torve, og en lang gågade i byen. Byen er også hjemsted for den tyske avis Der Nordschleswiger for det tyske mindretal i området.
Tønder har omkring 12.000 indbyggere. Byen har mange gamle gader og huse, og har også haft en havn, men den r lukket, da man ikke længere kan sejle ad Vidåen. Byen er kendt for folkemusikfestivalen og blandt andre store fabrikker Ecco skofabrik.
Ribe har godt 8.000 indbyggere og benævnes ofte som Danmarks ældste by. Ribe har bevaret sit gamle bymiljø med Ribe Domkirke som sit vartegn. Ribe er også kendt for hekseprocessen mod Maren Spliids, der blev brændt på bålet 9. november 1641.
Til toppen
Kendte fra Sønderjylland
Uffe Buchard (1967- ) er modeskribent, frisør og makeupartist. Født i Aabenraa.
Lars Thiesgaard (1959- ) er en dansk skuespiller og "æ boch-handle´s søn fra Graasten". Han lægger stemme til mange tegnefilm. Han er uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1983. Blandt andet er det ham vi hører, når vi ser og lytter til:
Max og Mule - Sorteper
Timon og Pumba - Pumba
Peter Plys - Grisling
Ko og Kylling - Den Røde Fyr
Jeg er Væsel - Væsel og Den Røde Fyr
Johnny Bravo - Johnny Bravo
Powerpuff Pigerne - Professor Utonium
Dastardly and Muttley In Their Flying Machines - Dick Dastardly
Familien Jetson - Dennis og Hr. Rumbold
Dexters Laboratorium - Dexter
Byggemand Bob - Bob
Scooby-Doo - Scooby-Doo
Camp Lazlo - Spejderfører Lumpus, og sygeplejerske Leslie
Looney Tunes - Den Tasmanske Djævel, Pelle Gris og Snurre Snup.
Kappa Mikey - Ozu
Hans Adolph Brorson (1694-1764) har skrevet mange, stadig populære salmer. Født i Randerup ved Tønder.
Herman Bang (1857-1912) var forfatter til blandt andet romanen Tine, der omhandler krigen i 1864. Født i Asserballe på Als. Han døde på en rejse i USA, måske myrdet.
Hans Wegner (1915-2007) var møbeldesigner. Mange af hans stole er verdensberømte. Født i Tønder, hvis gamle vandtårn er museum for ham og hans stole.
Emil Nolde (1867-1956) var kunstmaler. Blev født i Nolde ved Tønder. Han malede med meget stærke farver.
Mads Clausen (1905-1966) grundlagde én af Danmarks største erhvervsvirksomheder, Danfoss. Blev født i Nordborg på Als.
Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853) var kunstmaler. Han lærte at male i København, Rom og Paris. Tjente ikke selv meget på sine malerier, men i dag sælges de til høje priser. Født i Blåkrog ved Alssund.
Eckersbergs maleri af det brændende spir på Vor Frue Kirke er blevet til et ikon for Københavns bombardement. Inden dagen var omme 5. september 1807, var Vor Frue Kirke en ruin.
Til toppen
Fremmedsprog og egen ambassade
Fremmedsprog kender du i skolen nok mest som engelsk, tysk og fransk. Men sønderjysk dialekt eller "synnejysk sproch" kan nok godt føres hen i samme bås for en ung fra Søndervangskolen i Glostrup.
I Sønderjylland gør man en del for at bevare det sønderjyske særpræg. Derfor er der oprettet en "Synnejysk Forening" Stiftet tæ æ bevarls af æ synnejysk sproch å kultue.
For at understrege alvoren, så har man også oprettet en Sønderjysk Ambassade i København.
Lille ordbog
På rigsdansk: På sønderjysk:
Goddag/farvel moin
Dagligstue dørns
Christian X Kedde Kryds
Skynd dig! strev!
Middagsmad unnen
Morgenmad dawe
Slik bom
Haven Æ kalgå
Download: synnejysk oebøche her
Til toppen
Egnsretter
Det store sønderjyske kaffebord byder på mange slags kager. Man begynder med boller, kringle og søsterkage. Så får man pladekage og sandkage med creme eller en roulade. Så kommer mindst to slags lagkager, og derefter en cremesnitte. Der er også de hårde kager. Det kan være knæpkager, gode råd, fedtkager, pumpernikkel og ingenting. Til jul er der pebernødder og vredne drenge.
Solæg er æg, der er kogt sammen med brune skaller fra løg. De skal koges i en halv time. Så lægges de i saltlage, hvor de ligger i op til tre uger. Når de skal spises pilles skallen af og æggene halveres. Æggeblommen løftes forsigtigt op. Ned i hullet kommes lidt tabasco, olie, eddike og sennep. Derefter lægges blommen på plads igen.
Pølser er en populær spise. Kålpølsen, som er en tørret og røget pølse af flæskekød, serveres med sønderjysk grønlangkål til.
Til toppen
Lidt historie
Indtil 1864
Grænsen mellem Danmark og Tyskland gik ved floden Ejderen. Slesvig og Holsten havde konge fælles med Danmark. Områderne blev dog styret af hertuger, der hellere ville høre til Tyskland.
I 1848 bad Slesvig og Holsten om at høre til Tyskland. Den danske konge sagde nej. Det førte til krige. Den første i årene 1848 til 1850. Den anden i 1864. Danmark forsøgte at forsvare Dannevirke og siden Dybbøl, men havde ikke en chance mod Tyskland. Danmark tabte og afstod i 1864 Slesvig og Holsten til Tyskland.
1864 til 1920
Grænsen blev rykket helt op til Kongeåen ved Kolding. Mange danskere blev underlagt Tyskland. Det betød, at unge danskere skulle være tyske soldater. I 1914 startede Tyskland den første verdenskrigt. 5.000 danskere mistede som tyske soldater livet.
Efter 1920
Tyskland tabte den første verdenskrig i 1918. Der skulle trækkes nye grænser. Det sønderjyske område blev inddelt i tre områder, som hver stemte om tilhørsforhold. Det resulterede i, at grænsen blev trukket, hvor den er i dag. Det betyder, at der både er et dansk mindretal syd for grænsen og et tysk mindretal nord for grænsen.
1. januar 2007
er Sønderjylland blevet en del af Region Syddanmark sammen med Fyns Amt, Vejle Amt og Ribe Amt. Regionens samlede areal er 12.191 kvadratkilometer. Der bor 1.180.000 mennesker i regionen.
Til toppen