Bornholm
- i korte træk
Tilbage til forsiden!

“Da Gud havde skabt Norge, Sverige og Danmark, havde han en del smukke ting tilbage. Dem kastede han i Østersøen. Sådan blev Bornholm til.”
Sådan lyder en gammel historie om øen. Den er naturligvis ikke sand. Men det er sandt, at der er meget smukt på Bornholm. Der er klipper, sandstrande og skove.
Bornholm ligger et stykke fra resten af Danmark nemlig 145 kilometer sydøst for København.

1:
Bornholm i tal
2:
Kort om øen
3:
Klippeøen
4:
Solskinsøen
5:
Planter og dyr
6:
Hvad er Bornholm kendt for?
7:
Kendte fra Bornholm
8:
Sproget er lidt anderledes
9:
Egnsretter
10:
Lidt historie

Bornholm i tal
Areal: 588 kvadratkilometer
Indbyggere: ca. 43.000
Turister: ca. 600.000 hvert år
Højeste punkt: Rytterknægten 162 meter
Kystlængde: 158 kilometer
Strande med sand: 32 kilometer
Største by: Rønne
Til toppen
Kort om Bornholm
Rønne er øens største by. Der bor ca. 14.000 indbyggere. De fleste bornholmere bor i byer, der næsten alle ligger ud til havet.
Midt på øen ligger den store skov Almindingen.
Den er Danmarks femtestørste skov. De fire største skovområder er skovene syd for Silkeborg, Rold Skov, Klosterheden og Grib Skov.

Ertholmene
Når man siger Bornholm, regner man normalt også Ertholmene med. Ertholmene er det sted i Danmark, der ligger længst mod øst.
Det er en øgruppe, der ligger 18 kilometer fra Bornholm.
Der bor ialt 100 mennesker på to af øerne, nemlig Christiansø og Frederiksø.
Der er ingen biler på Ertholmene, men der er en skole, kirke og butik på øerne.
Græsholmene hører med til Ertholmene. Det er et fuglereservat.

Til toppen
Klippeøen
Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor der er klipper. Ved kysten kan du se klipper især på den nordlige del af øen. De blev dannet for 1.700 millioner år siden. Klipperne består af granit og gnejs. Gnejs kalder man også for stribet granit. Granit og gnejs findes i mange bjerge verden over.

Ud over klipper er der masser af bakker og dale på Bornholm. Øens største dal er Ekkodalen. Der er klipper ved den lange dal.

Ved besøg på øen tager mange til Ekkodalen og råber: "Hvad drikker Møller? Hvad mon svaret bliver.
Man kan også prøve med: "Hvad giver prinsesser smerter?2, Ja, hvad er mon det?

Bornholms granit blev specielt tidligere brugt til blandt andet kantsten til veje. Det er ikke så slæmindeligt mere. Dog blev der brugt bornholmsk granit til Storebæltsbroen, der åbnede i 1998.

I istiden bragte isen store sten med sig. Nogle af de store sten kom til at ligge på Bornholm. Nogle kan bevæges og kaldes derfor rokkesten.

Til toppen
Solskinsøen
Danmark er mest kendt for blæst, regn og overskyet vejr. Vi har milde vintre og kølige somre. Det kaldes tempereret kystklima. Det har man også på Bornholm. Alligevel er vejret lidt anderledes dér end i resten af landet. Solen skinner mere om sommeren. Derfor kalder man Bornholm for Solskinsøen.
Til gengæld kan vinteren være hård og kold.
Det regner mindre på Bornholm end i den øvrige del af landet. I Danmark falder der i gennemsnit 700 millimeter regn om året. Tallet for Bornholm er kun 540 millimeter. Det er i Rønne. På Ertholmene falder der kun 420 millimeter regn om året.
Den højeste temperatur i Danmark er målt til 36,4 grader. Det var i Holstebro i Jylland i 1975 (DMI). Højeste temperatur på Bornholm er 35,1 grader, som blev målt i 1992.
Til toppen
Planter og dyr
En gang var hele Bornholm dækket af skov. Men den blev fældet, så man kunne dyrke jorden. I dag er der igen plantet mange træer. En femtedel af øen er skov med gran, fyr, lærk, bøg, eg og andre.
Fuglekirsebærtræerne er berømte. Der er så mange, at nogle kalder Bornholm for "Kirsebærtræernes ø". Når de blomstrer i maj, er der nogle steder helt hvidt.
Nogle planter vokser kun på Bornholm. Det er for eksempel blegblå anemone og sumpviol.
Der er mange fugle på Bornholm og Ertholmene. Nattergalens sang kan høres i maj og juni. Rågen ses året rundt. Mest kendt er dog Edderfuglene, som især lever på Christiansø og Frederiksø. Men der er ikke føde nok på øerne. Derfor svømmer mange edderfugle-unger til Bornholm. Men ca. halvdelen bliver spist af måger undervejs.
Der er en del frøer på Bornholm. Der er grønfrøer, latterfrøer og løvfrøer.

Hvad er Bornholm kendt for?
Ud over klipper og godt vejr er Bornholm for eksempel også kendt for rundkirker, kunstnere, bornholmerure, fiskeri og turisme.
Næsten alle kirker i Danmark er langkirker. Der er kun syv rundkirker i Danmark, heraf ligger de fire på Bornholm. De fire kirker er Ny Kirke, Ols Kirke, Nylars Kirke og Østerlars Kirke. Østerlars er den største. Rundkirkerne blev bygget i 1100-tallet.
De var ikke kun kirker. Det var også her, at kvinder og børn gemte sig for sørøvere. Mændene kæmpede mod sørøverne fra rundkirkerne. Kirkerne ligger inde i landet. Så kunne sørøverne ikke hurtigt nå tilbage til deres skibe igen.

Kunstnere
Mange malere har i tidens løb arbejdet på Bornholm. De er glade for naturen og lyset på øen. Der er faktisk så mange malere, at man taler om Bornholmerskolen. Det er de malere, der for ca. 100 år siden brugte især naturen som motiv. Også i dag bor der mange kunstnere på øen. De maler eller arbejder med ler eller glas.

Bornholmerure
Det er et kendt ur, som står i en høj kasse. På øen begyndte man at lave bornholmerure i 1745. En gang var der mange, der lavede bornholmerure. De blev solgt i hele verden. I dag er der kun få, der laver den slags ure.

Fiskeri og turisme
Bornholm er også kendt for fisk og fiskeri. I Østersøen fanges der torsk, laks og sild. Før i tiden gav fiskeri arbejde til mange på øen. I dag er der stadig en del fiskere og fiskeindustri, men turismen er blevet meget vigtigere.
Turister kommer især til klippeøen for at nyde naturen, som ikke findes magen til andre steder i Danmark. Mange skoler tager på lejrskole på Bornholm. Måske cykler turisterne øen rundt på de ca. 200 kilometer cykelsti.
Turisme er vigtig for det giver arbejde. På mange øer er det svært at få arbejde. På Bornholm er det dobbelt så svært at få arbejde som andre steder i Danmark, så mange rejser væk. Lønnen på Bornholm er også mindre. Når en dansker i gennemsnit tjener 100 kroner, så tjener en bornholmer 87 kroner.


Til toppen
Kendte fra Bornholm
Martin Andersen Nexø (1969-1954) Forfatter mest kendt for romanerne "Pelle Erobreren" og "Ditte Menneskebarn". "Pelle Erobreren" blev fimatiseret i 1987 og vandt en Oscar
Oluf Høst (1884-1966 ) er en berømt maler fra Bornholmerskolen. Han boede og arbejdede i Gudhjem. I dag er hans hjem blevet til Oluf Høst Museet.
Mogens Glistrup (1926-2008) Advokat og politiker, der dannede Fremskridtspartiet i 1972
Krølle-Bølle er ikke en levende person. I 1943 fandt bornholmeren Ludvig Mahler på en historie om en troldefamilie. Den fortalte han til sin søn. Historien handler om troldeungen Krølle-Bølles rejse på Bornholm. Den blev senere til en bog. Bogen kom til at hedde "Bobbarækus Filiækus. Med Krølle-Bølle rundt på Bornholm".

Til toppen
Sproget er lidt anderledes
Man taler dansk på Bornholm. Nogle mener, at det ligner svensk, andre siger, at bornholmerne synger, når de taler. Bornholmsk er en dialekt. Nogle ord stammer fra tysk og fransk. Bornholmerne bruger ikke ordet øen om Bornholm. De kalder den for "landed". De siger heller ikke Danmark om resten af landet, men "ovre".
Lille ordbog
På rigsdansk: På bornholmsk:
barn bælli
blomst blomma
dreng horra
Hvad er klokken? va dajs e´d?
mariehøne marripyjta
pige pibel
sild silj
sovs døppa
suppe
æbleskiver oppenholler
Til toppen
Egnsretter
Sol over Gudhjem Man skal bruge en nyrøget sild - en skive rugbrød - smør - radiser i skiver - hakket purløg - en rå æggeblomme - en løgring.
Skær radiserne i skiver. Hak purløg. Smør rugbrødet. Læg den røgede sild ovenpå. Læg løgringen ovenpå og placér den rå æggeblomme her. Pynt med radiser i skiver, hakket purløg og rå æggeblomme.
Til toppen
Lidt historie

Når man rejser rundt på Bornholm ses mange forskellige slags sten. Man kan se:

  1. sten med helleristninger fra bronzealderen ca. 1700 til 500 før vor tidsregning
  2. bautasten, som er store sten man for ca. 2500 år siden rejste oven på dødes grave
  3. runesten. De blev rejst på gravene efter, at bornholmerne blev kristne i vikingetiden ca. 800 til 1050.

Efter vikingerne kæmpede danskere, tyskere og svenskere i flere hundrede år om Bornholm. Fra 1659 har Bornholm været dansk.
Anden verdenskrig varede fra 1939 til 1945. I årene 1940 til 1945 var Danmark besat af Hitlers Tyskland. Bornholm bleb besat 10. april 1940. Da britiske soldater i maj 1945 kom til Danmark blev Danmark befriet. Det skete 4. maj om aftenen, men gjaldt først fra 5. maj.
På Bornholm var det anderledes. Her kom russiske soldater. Dem overgav tyskerne sig ikke til. Derfor bombede russerne byerne Nexø og Rønne. Det skete 7. og 8. maj 1945. 10 blev dræbt, og næsten alle huse i de to byer blev ødelagt. Bomberne fik de tyske soldater til at forlade Bornholm.
Russerne blev på Bornholm i et år. De rejste hjem i april 1946.

Indtil 2003
havde Bornholm fem kommuner. Det var Rønne, Hasle, Nexø, Aakirkeby og Allinge-Gudhjem. Men bornholmerne stemte for, at der kun skulle være én kommune i fremtiden. Den kalder man nu for Bornholms Regions kommune.
Til toppen